Van Ethiopië tot jouw kopje koffie
De koffie legende van de geitenhoeder Kaldi in Ethiopië
Koffie die je iedere morgen drinkt heeft een fascinerende geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Ken je de legende van een Ethiopische geitenhoeder genaamd Kaldi? Toen zijn geitjes opvallend op en neer sprongen na het eten van de bessen, was hij zeer nieuwsgierig. Hij besloot zelf de besjes te proeven en merkte dat hij zich opgewekter voelde. De geitenhoeder bracht de bessen naar een nabijgelegen klooster, waar een monnik ze gebruikte om een drankje te maken. Door dit verkwikkende drankje bleven de monniken tijdens lange gebeden lang wakker. Deze legende markeert het begin van de ontdekking van koffie. Ethiopië is immers de bakermat van koffie. De koffieplant, Coffea Arabica, groeit hier in het wild in de hooglanden. Pas later ontdekte de plaatselijke bevolking dat door de bessen te drogen, roosteren en te koken, een lekkere drank kon worden gemaakt.
Qahwa
Vanuit Ethiopië vond koffie zijn weg naar Jemen, waar het in de 15e eeuw werd geïntroduceerd. In Jemen kreeg de drank ook zijn eerste naam: “qahwa,” wat oorspronkelijk een woord was voor wijn, verwijzend naar de stimulerende effecten van koffie.
Mocha
Een belangrijke schakel in de verspreiding van koffie was de havenstad Mocha, gelegen aan de kust van Jemen. Deze bruisende handelsstad fungeerde als een belangrijk knooppunt in de 16e en 17e eeuw. Koffiebonen werden verhandeld met kooplieden uit het Ottomaanse Rijk, Perzië en Europa. De stad Mocha gaf zelfs zijn naam aan een populaire koffiesoort, die tot op vandaag nog steeds bekend is.
Vanuit Turkije verspreidde de koffie zich verder naar Europa via handelsroutes. Ontdekkingsreizigers en handelaren speelden hierbij een cruciale rol. Pieter van den Broecke was een Nederlandse handelaar die in de vroege 17e eeuw koffiebonen meenam vanuit Mocha. Dankzij zijn inspanningen en die van andere handelaren konden de Nederlanders koffie introduceren in hun koloniën, zoals Java (nu Indonesië), en uiteindelijk ook in Europa.
De eerste koffiehuizen
De eerste Europese koffiehuizen openden hun deuren in Venetië en Wenen. In 1615 brachten Venetiaanse handelaren koffiebonen mee naar Italië, en niet lang daarna vond koffie zijn weg naar Frankrijk en Engeland. Koffiehuizen werden al snel ontmoetingsplaatsen voor intellectuelen, kunstenaars en zakenmensen. Wist je dat de eerste koffiehuizen in Europa voornamelijk gericht waren op mannelijke koffieliefhebbers? Vrouwen hadden geen toegang tot deze koffiehuizen, het waren immers selecte herenclubjes. Vrouwen konden enkel thuis lekkere koffie drinken helaas. Pas later kregen vrouwen de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de koffiehuiscultuur. Tegen de 18e eeuw was koffie een wereldwijde handelswaar geworden, en was geliefd in alle lagen van de bevolking.
Wil je meer leren over koffie en zelf ervaren hoe je het perfecte kopje maakt? Ontdek onze workshops koffie, waarin we je meenemen in de wereld van koffie, van boon tot kopje. Leer verschillende zetmethoden, proef unieke smaken en word een echte koffiekenner. Lees meer over onze workshops hier!