Voor plantaardige melk geen eurocent meer!


Er verscheen enkele weken terug een artikel in De Morgen van een zekere Fien over koffiebars en horeca die extra aanrekenen voor plantaardige melk. Wij, SloWWingsbarista’s en branders vragen hiervoor geen eurocent meer!

In de afgelopen jaren krijgen wij heel wat meer vragen naar plantaardige melk. Steeds meer mensen kiezen voor alternatieven zoals amandel-, haver- of zoals bij ons erwtjesmelk. In veel koffiebars wordt echter een extraprijs gevraagd voor deze melkvervangers. Waarom vragen sommige koffiebars een meerprijs voor plantaardige melk, wij doen dit niet, waarom?

De kosten van plantaardige melk
Een van de voornaamste redenen waarom veel koffiebars en horeca een toeslag vragen voor plantaardige melk, is de hogere inkoopprijs ten opzichte van koemelk. Plantaardige melk, vooral van populaire merken, kan aanzienlijk duurder zijn. Dit prijsverschil wordt vaak doorgerekend aan de klant, met een toeslag die kan variëren van €0,20 tot €0,50 per kopje koffie.

Een bewuste keuze voor toegankelijkheid
Bij ons geloven we echter in toegankelijkheid. Of je nu kiest voor koemelk, havermelk of zoals bij ons erwtjes melk (ja van gele erwten: smaakt lekker fris en romig), wij willen dat al onze klanten zonder extra kosten kunnen genieten van hun favoriete drankje. Voor ons is dit een kwestie van klantvriendelijkheid én een bewuste stap richting duurzaamheid.

Duurzaamheid en gezondheid: hand in hand

Naast de financiële overwegingen speelt duurzaamheid een grote rol. Plantaardige melk heeft over het algemeen een kleinere ecologische voetafdruk dan koemelk. Minder landgebruik, en waterverbruik, door geen extraprijs aan te rekenen, willen we onze koffiefans stimuleren en te kiezen voor duurzaamheid.

Iedereen gelijk
Wij vinden dat elke klant recht heeft op dezelfde prijs, ongeacht zijn of haar keuze voor melk. Dit sluit aan bij onze visie dat iedereen zich welkom en gelijk behandeld moet voelen. We willen niet dat iemand zich gedwongen voelt om extra te betalen voor een gezondere of duurzamere keuze.

Een trend die zich mogelijk voortzet
De verwachting is dat plantaardige melk de komende jaren alleen maar populairder zal worden. In Nederlandse Koffiebars is plantaardige melk reeds algemeen aanvaard en moet je vragen naar koemelk. Hopelijk zullen meer koffiebars en horeca bij ons in de toekomst hun prijsbeleid aanpassen. Voorlopig blijven wij bij ons standpunt: bij ons geen extra kosten voor plantaardige melk, want goede keuzes zouden niet duurder moeten zijn.